accordeon vibrandoneon opera comica toetsen muziekhuis De toetsenhoek
welkomhome optredens pianoles stem over ons nieuws contact

lidwien boumans
marcel schmidt

multiman
Marcel Schmidt is een pianist in vele gedaanten. Klassiek opgeleid maar voelt zich ook als een vis in het water in cabaret, chanson, kleinkunst, fado en muziektheater.
Hij componeert en arrangeert. Een multiman die behalve piano, synthesizers en accordeon ook 'de blaaspiano', de melodica, bespeelt.

componist
Zijn beeldende vaak orkestrale composities zijn in de sfeer van theater-, film- en circusmuziek. Zijn muzikale wereld wordt bevolkt door circusartiesten met heimwee, een Jood met liefdesverdriet, een Portugese grafdelver trots op ‘zijn’ botten, de mongool Wim Kesteloot en een”'ballon sans nez'. Verpakt in een rituele dans, een Jiddisch lied, een melancholische fado, een circuswals of een jazzy blues.

ervaring
Naast zijn uitvoerend werk als pianist heeft Marcel altijd pianoles gegeven. Meer dan 15 jaar is hij verbonden geweest aan de muziekschool Veenendaal. Sinds 2006
helemaal op zijn plek in zijn eigen Toetsenhoek.

Was vaste pianist in cabaret Mark van de Veerdonk. Meer dan 20 jaar duurde de samenwerking met cabaretier Mark van de Veerdonk. Marcel arrangeerde, componeerde en speelde de muziek. In '91 werd hun compositie "Wim is Mongool" genomineerd voor de Annie M. G. Schmidt-prijs. In '92 won Mark van de Veerdonk met 'Blond Elastiek Plus' het Leids Cabaret Festival.

Marcel maakte als toetsenist deel uit van de muziektheatergroep Zenga o.l.v. ex-Flairkers Peter Weekers en Annet Visser. De vier musici en twee danseressen van Zenga maakten zeer spectaculaire muziek/dansvoorstellingen voor alle grote podia van Nederland. Hij speelde mee in het programma "de Sfinx", een oogverblindend, mysterieus muziekspektakel geïnspireerd op het oude Egypte.

Marcel trad op als pianist met Liesbeth List. Hij speelde toetsen in de orkestbak bij de musicals 'Oliver!' en '42nd Street'. Daarnaast was hij pianorepetitor aan de Frank Sanders Musical Academie

Marcel maakte als pianist/toetsenist deel uit van het ensemble van de kindertheater-produktie 'Erik's wonderbaarlijke reis' met verteller Edwin Rutten. Een orkestcompositie van W. F. Bon gearrangeerd voor klein ensemble en verteller, vrij naar de roman 'Erik of het klein insektenboek' van Godfried Bomans.

De laatste jaren leeft hij zich ook uit op de accordeon en speelt dan het repertoire van musette, tango tot smartlap. Hij wordt geïnspireerd door grootheden uit de Franse musette, door Astor Piazzolla, de meester van de tango en jazz-accordeonist Richard Galliano. Hij bespeelt een Borsini accordeon.

opleiding
Hoofdvak klassiek piano aan het Utrechts Conservatorium bij Polo de Haas en Sumiko Nagaoka. Piano lichte muziek bij Bert van de Brink. Compositie bij Frans Ehlhart.
Studie accordeon bij Hans van Schuppen.

marcel schmidt
© MarcelS design 2010-2020