accordeon vibrandoneon opera comica toetsen Muziekhuis De  Toetsenhoek
welkomhome optredens pianoles stem over ons nieuws contact

contact




nieuwe_toetsen
2020-2022
De Toetsenhoek heeft zich gedurende de corona pandemie steeds flexibel opgesteld.
En heeft op alle mogelijke manieren geprobeerd om altijd muziekonderwijs te blijven geven.
Dit ging zowel live als ook langere tijd met online lessen.
De studio's werden verbouwd voor het lesgeven op de 1,5 meter.
Leerlingen zijn de Toetsenhoek altijd trouw gebleven ondanks afstand, handen wassen,
QR codes en mondkapjes.
Toetsenpoetsen, veel ventileren en thuis blijven bij klachten hebben er mede voor gezorgd dat er geen enkele besmetting van of door de Toetsenhoek is ontstaan.







MAART 2020
De Toetsenhoek ging dicht net als alle scholen ivm het coronavirus.
Na één week sluiting hebben Marcel en Lidwien de Toetsenhoek omgebouwd tot een online pianoschool. Het is voor docenten en leerlingen even aanpassen maar inmiddels is praktisch iedereen over naar het hopelijk tijdelijke “nieuwe normaal”.

Sommige ouders hebben een prachtige opstelling gemaakt voor hun kinderen.
Wat een heel goede uitwerking heeft op de lessen!

Zowel jonge beginners als oudere gevorderden gingen direct mee in het lessen via een schermpje. Het is bijzonder dat in een tijd waarin er heel veel is weggevallen er toch nog altijd de constante van “de pianoles” is. Sommige leerlingen ervaren juist dat er nu meer tijd en aandacht is voor het maken van muziek.

Wat heb je nodig voor goede online pianoles?
1. Mobiel, tablet, pc of laptop. Bij deze laatste 2 het liefst een externe USB-microfoon.
2. Zoek een plek met de beste wifi verbinding in de buurt van de piano.
3. Camera-opstelling dusdanig dat handen en toetsen goed zichtbaar zijn.
Het liefst van bovenaf. Een statief kan erg handig zijn.
4. Stilte en even geen gebruik van internet door je huisgenoten!
5. Een koptelefoon, doe desnoods één oortje uit als je jezelf slecht hoort.
Of versterk, net als Lidwien en Marcel, het geluid via (blue tooth) luidsprekers.
6. Zorg dat je apparaat voldoende is opgeladen.
7. Videobellen is vooral voor spraak bedoeld. Muziek wordt meestal als achtergrondgeluid weggedrukt. Bij Zoom kun je via de instelling “enable original sound” het meest een authentiek pianogeluid benaderen.
8. Heel veel geduld! Door de vertraging is het noodzakelijk om elkaar eerst eens goed te laten uitspreken...



MAART 2020
Adagio uit pianoconcert in G van Ravel

Altijd al zelf eens dat (bijna te) mooie stuk van Ravel willen spelen?
Neem dan online les bij Lidwien en leer de geheimen van dit adagio te ontrafelen.
Lidwien deelt graag haar tips over oa het enige juiste tempo, 3/4 maat of 6/8, hoe schuurt een dissonant het meest, pedaal de ziel van de piano in 11 korte tutorials.
Het eerst rustig tot je nemen van deze tutorials maakt het studeren en daarna starten met online pianoles een stuk makkelijker.

Ook gevorderde amateurs die niet eerder les hadden bij de Toetsenhoek kunnen zich aanmelden voor deze online lessen.

Proef vast even van 2 tutorials:
Ravel 3: 3/4 of 6/8 maat
Ravel 9: Trillen
Smaakt naar meer? Meld je aan via onze mail.
online les van 45 min. € 41 (incl. BTW)
online les van 60 min. € 54 (incl. BTW)






MEI 2019
Casper Thijsen, leerling van Lidwien, is aangenomen op het Conservatorium in Utrecht als 1e jaars student Compositie.
Mees van Tilburg, leerling van Marcel, is aangenomen op de HKU voor Composition for the media.
Lidwien en Marcel zijn heel blij voor hun leerlingen en erg trots!


nog meer pianoles
SEIZOEN 2018-2019
Na 28 jaar gewerkt te hebben als pianodocente aan de Zeister Muziekschool heeft Lidwien deze school vaarwel gezegd om zich volledig te wijden aan haar lessen in de Toetsenhoek. Daardoor konden gelukkig veel leerlingen van de wachtlijst in september 2018 starten.

nieuwe_toetsen
JANUARI 2017
Er is een nieuwe lespiano aangeschaft. Naast alle “normale” piano’s en vleugels kun je nu ook op de allernieuwste digitale piano die er bestaat spelen.
Het is een rode Nord piano. De Nord Piano 3.
Met heel speciale toetsen die net zo voelen als de toetsen van een vleugel.
Hij is handgebouwd door een klein fabriekje in Zweden. De mannen van Nord hebben de mooiste vleugels en piano’s ter wereld opgenomen en gesampled.
In de Nord kun je via de bibliotheek van de fabrikant alle bekende piano’s en vleugels downloaden en via je Nord piano laten klinken. Ontdek de verschillen tussen een Steinway, Yamaha, Bechstein, Bösendorfer, Fazzioli, Schimmel en
nog veel meer.




MEI 2016
De Theaterzaal van Cultuurcentrum Parnassos was bijna te klein voor het publiek (120 man!) wat toestroomde voor het 8e Toetsenhoek Concert van de jongere leerlingen van De Toetsenhoek.

Thema quatre mains.
De jongste leerlingen speelden een quatre mains samen met Marcel of Lidwien uit het boek Tastenträume van de componist Terzibaschitsch. Buitenissige, orïentaals getinte stukken.

Thema Spanje
Alle andere leerlingen hadden een stuk voorbereid op het thema Spanje. Zo weerklonk er uiteraard flamencomuziek, klepperende castagnetten, gitaarroffels en Spaanse dansen zoals de fadango. Ook ouders waagden zich op het podium samen met hun kind onder het kopje "it takes two to tango".

Bach tot Boogie Woogie
Als 3e thema was er de eigen keus van elke leerling. En dat varieerde van Barok tot Adele. In de pauze werden er traditioneel hapjes en drankjes geserveerd. Dit keer vanwege het Spaanse thema ook tapas.

Ondanks de regen die na afloop viel bleef de zonnige, Spaanse muziek nog lang hangen.


JULI 2015
De Toetsenhoek verbouwt!
Muziek is fijn om naar te luisteren maar soms werd er in de Toetsenhoek zoveel muziek gemaakt dat het ook wel eens teveel van het goede kon zijn.
Daarom is er in de twee muziekkamers geluidsisolatie toegepast. Een uitdagende klus voor de werkmannen omdat de 2 vleugels en de piano niet uit de kamers weg konden. In beide kamers is nu een zwevende vloer gelegd. Zeer zware rubberen matten met daarboven een extra vloer en daarop weer tapijt.
Nu kunnen de vleugels en de piano hun geluidstrillingen veel minder doorgeven via de houten planken en balken naar andere ruimtes. Ook kwamen er twee 50 kg zware studiodeuren die 40 dB kunnen tegenhouden. Voortaan kan er dus nog enthousiaster piano gespeeld worden terwijl er verder in de Toetsenhoek rust is voor oren.

Verbouwing


JUNI 2015
Op een tropisch warme avond in juni werd er een veelzijdig programma gebracht in de grote zaal van de Zeister Muziekschool door een bundeling van volwassen leerlingen van De Toetsenhoek en de Zeister Muziekschool. Ze traden in allerlei combinaties op. Pianosolo's van Bach, Beethoven tot Janacek, piano quatre-mains in En Bateau van Debussy, vocale werken van Mozart, Schumann en Brahms en een trio van Hendrik Andriessen voor fluit-viool-piano.

th concert


APRIL 2015
Zondag 19 april 2015 stroomde de Theaterzaal van Cultuurcentrum Parnassos weer vol met alle jongere leerlingen van de Toetsenhoek en hun bijna 100 fans.

4 Grote werken werden door 22 pianisten uitgevoerd. 
Er klonk vooral muziek die heel veel kon uitbeelden. 
Allerlei figuren uit de cyclus “De Poppenkast” van Hoogenberk-Rink kwamen tot leven door het spel van jonge pianistjes.  Ook leerde het publiek alles uit het leven een kat kennen door de cyclus “Cats” van Percy Whitehead. 
De meer onverschrokken, komische of acrobatisch geschoolde piansten konden zich uitleven in de cyclus “De Circus Suite” van Catherine Rollin.
De bijzondere voorstelling werd besloten met muziek van Yann Tiersen uit de film Amélie. Met heel veel gevoel voor deze sprookjesachtige film uitgevoerd door de gevorderde jongere leerlingen van de Toetsenhoek. Hulde!!



APRIL 2015
Ik heb les gehad van Marcel. Wat vond ik allemaal leuk op pianoles bij Marcel?
Eén keer per jaar is het Toetsenhoekconcert. Dan mag je zelf een paar stukjes voorspelen in een concertzaaltje. Ik vond dat leuk ook al was ik daar best zenuwachtig voor.
Het is fijn om bij Marcel thuis in een kamer pianoles te krijgen want het is daar altijd knus. En het is in mijn wijk dus kon ik er altijd fijn zelf naar toe op mijn fiets.
Je mag vaak zelf stukjes uitkiezen die je wilt spelen. Marcel speelt het nieuwe stukje vaak een keertje voor en hij geeft er uitleg over.
In de gang beneden staan als het Kerst is lekkere chocolade kerstkransjes en met Pasen staat er een schaal met paaseitjes.
Twee keer per jaar krijg je een rapport en dat bespreekt Marcel met je.
Ik heb het altijd leuk gevonden om pianoles te krijgen maar de laatste tijd had ik niet meer zo veel zin om te oefenen omdat ik ook op wedstrijdzwemmen zit en vier keer in de week train. Daarom ben ik nu gestopt met pianoles. Maar thuis speel ik nog best vaak en dat vind ik wel heel erg leuk.

Dus als je ook pianoles wilt dan kun je het heel goed en leuk leren bij Marcel!


proefles
FEBRUARI 2015
Zeer geslaagde proefles:
Cato, toekomstig Toetsenhoek-leerlinge, was na haar proefles zo enthousiast dat ze De Toetsenhoek dit filmpje toestuurde.


bereikbaarheid
FEBRUARI 2015
Helaas, de Toetsenhoek had grootste plannen met een eigen muziekstudio in Kinderopvang Tomaz op 1 minuut lopen vanaf de bekende locatie aan de Händelstraat 37. Echter Tomaz heeft besloten dat een samenwerking met De Toetsenhoek lang niet zo lucratief is als een uitbreiding van de eigen BSO. En heeft daarom alle contacten verbroken.
De Toetsenhoek heeft daarom besloten om niet langer naar een studio buitenshuis te blijven zoeken maar om de studio's in de Händelstraat het komend jaar te verbouwen en meer geluidsvriendelijk te maken.



JUNI 2014
De "toppers" onder de gevorderde volwassen leerlingen brachten een zeer gevarieerd programma in de grote zaal van de Zeister Muziekschool. Van een jazzy My funny Valentine tot de impressionistische tinten van La Cathédrale engloutie van Debussy. Van een verstild lied van Karin Bloemen tot de uitdagende Serenade van Hendrik Andriessen. En natuurlijk ontbraken echte klassiekers van Bach, Brel en Chopin niet!



MEI 2014
Een fenomeen in de Utrechtse wijk Oog in Al: de avond vierdaagse voor alle lagere schoolkinderen. Waarvan er velen pianoles hebben in De Toetsenhoek.
De laatste avond marcheren ze allemaal door de Händelstraat, langs Muziekhuis De Toetsenhoek. Lidwien en Marcel verwenden hun leerlingen graag met een mooie roos.




MEI 2014
20 Enthousiaste jonge pianisten zorgden op 18 mei 2014 voor een bruisend optreden met bijna 60 nummers in de Theaterzaal van Parnassos in Utrecht. Luidkeels toegejuichd door een volle zaal van bewonderaars in de vorm van trotse ouders, nog trotsere opa's & oma's en broertjes & zusjes die nu ook op pianoles willen!



MEI 2014
De winnaars van de verhalenwedstrijd 'Wat vind ik van Marcel of Lidwien...' zijn Noortje (leerling van Marcel) en Isabel (leerling van Lidwien).

Noortje (9 jaar):

Verhaal Noortje



Isabel (12 jaar):
'Ik vind het heel leuk om hier les te hebben. De liedjes die ik oefen vind ik ook leuk. Ik leer heel snel nieuwe dingen bij en leer elke les wel weer iets nieuws.'


MEI 2014
Vrijdag 16 mei 2014 zinderde de Zeister Muziekschool. De Liedklas, een bonte groep van zangers en pianisten, brachten een ongelimiteerd vocaal programma. Lidwien Boumans richtte 8 jaar geleden de Liedklas op. Er viel te genieten van een barok Ave Maria tot een rauw soldatenlied van Kurt Weill. Maar ook de dramatische expressie van Rachmaninoff's Vocalise en Gabriela's song uit de film As it is in heaven ontbraken niet. Lidwien: "Mijn grootste passie is zingen. Zowel met je vingers aan de piano als met je stem gedragen door je adem. Het is een feest dit over te dragen aan zulke getalenteerde amateurs".


FEBRUARI 2014
Op 9 februari 2014 vond de zeer succesvolle Masterclass "Adem Stroomt" plaats in de Zeister Muziekschool. Een complete dag over ademen en zingen gegeven door zangpedagoge Hetty Gehring m.m.v. pianiste Lidwien Boumans.
Met gezamenlijke ademsessies voor ademende muzikanten en individuele zanglessen aan geselecteerde amateurzangers. Hetty Gehring doceert de techniek van de stromende adem vanuit het gedachtegoed van Margreet Honig.
Zie www.zangatelier.nl






© MarcelS design 2010-2020